10 tips för att slippa fet hy

2011-09-01 · 16:00:00
Har du fet hy? Undvik då att äta: Tomater, mjölkprodukter, apelsinjuice samt apelsiner. Du behöver såklart inte sluta med det helt men försök att minska ner på dessa produkter och slipp samtidigt din oljiga hy.

Fet hy åldras inte lika snabbt men kan vara nog så besvärande. Den uppkommer genom överproduktion av fett från talgkörtlarna. Hyn blir blank och oljig ofta med förstorade eller svarta porer. Akne och pormaskar uppstår lätt genom talgkörtlarnas utgångar kan täppas igen av fett och döda hudceller. Fettet som produceras skyddar hyn effektivt och hyn åldras långsammare och förblir slät länge. Fet hy kan ändå vara besvärande och dessa tio steg hjälper till att minska problemen utan att stressa och torka ut huden.



1. Torka inte ut huden
Undvik helt att torka ut huden. Huden försvarar sig genom att producera mer fett och en ond cirkel skapas. Försiktighet krävs med tvål, ansiktsvatten och annat som kan verka uttorkande. Både bad och dusch kan verka uttorkande på huden. Försiktighet krävs därför för att inte huden ska stimuleras till att producera mer fett. Om du badar bör du tillsätta en matsked olivolja vilket dessutom verkar rengörande.

2. Rengör huden rätt
Tvätta huden med en skonsam tvål eller rengöringslotion två gånger dagligen. Dessa ska ha ett lågt pH-värde (4,4 - 5,5) och inte vara uttorkande. Kontrollera att de innehåller fuktgivande ämnen.


Tvålar med mjölksyra är en bra val för hy:

  • Mjölksyra hjälper till att lösa upp fett på huden.
  • De har en lätt egenskap av peeling och medverkar till att lösa upp pormaskar.
  • Mjölksyra är sur och verkar antibakteriellt. Därigen motverkas akne.

3. Återfukta alltid huden
Fly från allt vad feta krämer heter. En fet kräm som täcker porerna är dålig för fet hy. Även sådant med mineraloljor som vaselin och paraffin ska undvikas.
Använd istället en fettfri återfuktande gel. Genom att återfukta huden luras den inte till att producera mer fett. Huden blir mjuk men utan att porerna täpps igen.

4. Aloe vera mot fet hy
Aloe vera har en god effekt på fet hy och bör alltid försökas. Det köttiga innehållet i armarna lugnar irritationer, får bort det oljiga utseendet, återfuktar huden och motverkar ofta akne.

Färsk aloe vera kan användas direkt på huden före fuktkrämen och behöver inte tvättas bort. För den som inte vill använda färsk aloe finns både tvål och återfuktare med aloe vera i.

5. Skrubb och peeling rengör på djupet
Gör en djuprengöring en till två gånger i veckan och se till att massera huden noga för att få igång cirkulationen. Gör rengöringen med en peeling eller skrubb.

En djup rengöring får bort döda hudceller, smuts och överskotts olja från huden och motverkar pormaskar och akne. Var noga med att återfukta huden efteråt och undvik den känsliga huden runt ögonen.

6. Ansiktsmask mot fet hy
En ansiktsmask mot fet hy görs en gång i veckan. Du kan köpa en färdig mask eller blanda en själv. Bra ingredienser i ansiktsmasker för fet hy inkluderar:

  • Kaolinlera är den kanske bästa basen till en ansiktsmask för fet hy. Kaolinleran rengör hun, absorberar fett och talg och förminskar porerna.
  • Havregryn är bra mot fet hy. De tunna fleromättade oljorna är välgörande för hyn.
  • Juice från citrusfrukter är utmärkta.
  • Jordgubbar verkar sammandragande och motverkar fettbildning.

7. Rätt kost
Sebum, som är ett fettämne, finns i all hud för att skydda den. För hög produktion av sebum ger fet hy. Kosten kan spela in i produktionen av sebum även om hårda bevis för det saknas. Märker man själv att något orsakar problem undviker man det. Ett tips kan vara att dra ner på intaget av bland annat tomater, mjölkprodukter, apelsinjuice samt apelsiner. Du behöver såklart inte sluta med det helt men försök att minska ner på dessa produkter och slipp samtidigt din oljiga hy. Viktigt är snarare att äta en allmänt god kost med alla näringsämnen. En del livsmedel kan vara bra att få lite extra av. Fet fisk rik på omega-3 är bra att se till att få i sig tillräckligt av eftersom den är viktig för hyn. Pröva gärna ett kosttillskott med fiskolja några månader och se om det har en effekt.

Pröva gärna att äta näringsjäst ett tag. Brist på B-vitaminer kan skapa problem med hyn och kanske särskilt B2-vitmain kan tänkas ge fet hy. Överdrivna tillskott av enskilda vitaminer har däremot knappast någon positiv effekt på hälsan.

8. Skydd vid träning
Motion är bra för hela kroppen och det är utan tvekan bra för hyn. Har du fet hy blir den ofta lätt irriterad vid träning p.g.a. svett och öppna porer. Det kan förvärra de problem som fet hy ger.

Var försiktig så att du inte rör den irriterade hyn. Förebygg med en fuktighetsbevarande kräm före träningen. Tvätta hyn efteråt med en mild tvål enligt tidigare. Återfukta efteråt med en fuktighetsbevarande kräm.

Under träningen kan du ta med ett ett starkt te gjort av rooibos och kamomill. Det kan du fukta huden med för att lindra irritationen.

9. Koppla av och undvik stress
En hög stress nivå gör att huden producerar mer fett och oftare blir irriterad. Är stress ett problem i ditt liv bör du försöka göra vad du kan för att minska den.

All träning är bra mot stress. Avslappningsövningar, yoga eller qi gong är fler sätt att hantera stress på.

10. Infusioner av örter
Flera örter finns som är utmärkta mot fet hy och de är dessutom mycket prisvärda. Att koka ett starkt te av kamomill, rosmarin och citronmeliss kan försökas och har ofta en god effekt.

Kamomill verkar lugnande, hämmare tillväxt av bakterier och hämmar inflammationer. Den är mycket bra vid oren hy. Citronmeliss är lätt antiseptisk men får också huden att kännas fräsch. Rosmarin motverkar bakterier och motverkar ofta tydligt fet hy.



Postat av: Fannie // 2011-08-31 · 20:09:43

SV: Verkligen! :D

nja, har inte tid för tävlingar just nu, nån annan gång kanske :))

kram

Postat av: Fannie // 2011-08-31 · 20:11:26

SV: Ja det kan ju hända! vem vet :)

jadå allt är bra med mig , med dig också? :)

Postat av: ALICE // 2011-08-31 · 20:11:43

allt bra? :)

Postat av: Sara // 2011-08-31 · 20:13:44

Ha en fin kväll :)

Postat av: sandra // 2011-09-01 · 12:06:24

Hej! Fin blogg, allt bra med dig ? :)

Postat av: - Swedish Source Of The PLL // 2011-09-01 · 12:06:53

Hejsan



Gillar du serien Pretty Little Liars? Eller skådisarna som är med i serien? Om du gör det så är min blogg rätt för dig ;)

Postat av: emma // 2011-09-01 · 12:25:05

okej :) nej tack :)

Postat av: sandra // 2011-09-01 · 12:33:30

Sv; Det är vä sådär lite sjuk bara annars bra, vad gör du ? :)

Postat av: Louise // 2011-09-01 · 16:59:25

Vilken fin blogg du har! :)

Postat av: HANNA // 2011-09-01 · 17:25:05

hejsan :) nu är dagens blogg avslutad, kika in här för att se om det var du som vann och anmäl dig igen:

http://hannalovisasol.blogg.se/2011/september/dagens-blogg-19.html



missa inte heller en annan awsome tävling jag har som du hittar här:

http://hannalovisasol.blogg.se/2011/august/tavling-vinn-valfritt-smycke.html#comment

Postat av: HANNA // 2011-09-01 · 18:15:41

super att du är med och tävlar om att bli dagens blogg, lucka till! :D

allt bra med dig hoppas jag ?

kram, http://hannalovisasol.blogg.se

Postat av: HANNA // 2011-09-01 · 18:37:30

sv: det är super med mig :)

Postat av: hanna // 2011-09-01 · 19:08:33

Tack för tippsen ska komma ihåg det!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback